Tømmeret fra Nordmarka som vi har skrevet om tidligere har gjennomgått en lengre prosess frem til det nå monteres på det nye hovedkontoret.
Erfaren tømrer og prosjektleder i Løvenskiold skog, Sjur Jøkling Eriksen har vært en del av denne prosessen fra start til slutt. Han er i tillegg en pådriver for å dele kunnskap rundt gammel byggeskikk slik at flere kanskje vil «tenke gammelt» ved planlegging av fremtidens nybygg.
– Markedet for kjerneved har forvunnet litt, blant annet fordi industrien i dag dreier seg om produktivitet og fordi kunden ikke vet forskjellen. Skal man bygge et bygg som er holdbart, så er det viktigste å inneha kunnskap om material- og trekvaliteter, slik at en kan nyttiggjøre seg og bruke forskjellige typer materialer til forskjellige bygningsdeler. Da får vi en god fordeling av naturressursene, mener Sjur.
Som legger til at han synes det er veldig fint å se at noen av de større aktørene nå etterspør kjerneved, slik at det ikke kun forblir en nisje. Han tror det kan inspirere andre til å velge bærekraftige og holdbare materialer.
Stegene for produksjon av kjerneved:
- Hogst: Tømmeret hugges på vinteren når trærne ikke har næringsopptak. Vi har valgt mars når det er minimalt med gjenværende næringsoffer.
- Skjæring/ saging: Tømmeret sages i begynnelsen av april før våren kommer med varmegrader. Da unngås blåved og svertesopp (fra evt. gjenværende næringsstoffer). Tømmeret må sages før det begynner å tørke, for i størst mulig grad å unngå tørkesprekker i ferdige bord. (Tørkesprekker dannes radialt, korteste avstand inn til margen). Bord sages fra begge sider av margen (margstrålen sages vekk). De mest formstabile bordene er de med tverrved/ stående åringer.
- Tørke: Grovsagde bord/ skurlast legges til tørk med stikker (lekter som legges mellom lagene). Lufttørk er den tradisjonelle tørkemetoden og er mer skånsom enn nyere kunstig tørking (hvor skurlast legges i kamre med varme og avfukting). Lufttørk og tørketid er avhengig av utetemperatur, vind/ luftsirkulasjon og tetthet, tykkelse/ volum på trevirket.
- Høvling: Når skurlasten har tørket ned mot 15-17 %, høvles den til ferdig bord og pakkes for transport.
- Montering: Margsiden er siden som står seg best mot vær og vind, og anbefales montert som utside.
1.Naturens behandlingsmetoder
Panelet for det nye hovedkontoret forblir ubehandlet, både for syns skyld og fordi kjerneved er såpass motstandsdyktig på egenhånd at behandling ikke vil øke holdbarheten. Det kan dessuten skade treet å bruke feil etterbehandling.
– Mange av de eldste byggene vi har i landet er tross alt helt ubehandlet. Da naturens egne behandlingsmetoder er mer enn gode nok. Kjerneveden har nemlig tette årringer og er mettet med harpiksstoffer, som gjør at den allerede tåler fukt svært godt.
2. Sort pigmentering og skadedyr
-Sort pigmentering (svertesopp) på trevirke er næringsstoffene i treet som kommer til syne. I tillegg til å gi panelet et uflatterende utseende, øker det sannsynligheten for skadedyr. For å unngå skadedyr og pigmentering bør trærne hugges om vinteren, da har treet brukt opp det meste av næringsstoffer.
Før i tiden fløt de tømmeret for transportering, da ble næringsstoffene i tillegg vasket ut som en bieffekt de ikke var klar over. Det er jo forsåvidt mulig å flyte tømmeret i dag for å fjerne næringen, men det kan bli litt komplisert å få til, ler Sjur.
3. Kvalitet i vekstforhold
-Det er synlige kvalitetsforskjeller i trevirke hvor trærne har vokst i øst- og vesthellinger. Eksempelvis furu som vokser langs kysten på Vestlandet får større påkjenning under veksten, og resulterer i hardført virke.
Terreng, jordsmonn og skogstetthet spiller og en rolle. Er skogen tett får treet sol ovenfra og vil vokse rett. Derimot er venstrevridd trevirke en indikasjon på vekstforhold i åpent terreng hvor treet har fått sol fra siden. Venstrevridd trevirke er lite formstabilt og kan derfor bli utfordrende å montere til en jevn overflate.
Trevirke generelt, med unntak av rundtømmer vil i varierende grad fortsette å bevege seg etter at det er montert på veggen. Tilstrekkelig innfesting; godt feste og stivhet i underlaget (spikerslag og konstruksjon) er viktig for å få et godt resultat.
Tips fra Sjur: Det er ikke sjelden ren kjerneved går til bulk da det ikke passer inn i det virkemønsteret man sager av, og da ender det som forskalingsvirke. Du kan med andre ord kjøpe kjerneved til en billig penge hos byggevareforhandleren som er helt topp kvalitet så lenge en vet hva en skal se etter. |
-Ved å sørge for at denne kunnskapen blir bevart og nyttiggjort, kan vi fortsatt skape bebyggelse som varer. På den måten kan vi bygge bærekraftig for fremtiden og med respekt for naturen.
For mer informasjon om kjerneved se Løvenskiold Skogs nettsider: www.lovenskiold.no