Veidekke jobber aktivt for å bygge et mer bærekraftig Norge ved å finne løsninger der vi kan – denne gang via ombruk. Veidekke er godt i gang med rehabiliteringen av Oslo Atrium, og det er i den forbindelse hentet ut blant annet innvendige glassvegger som skal ombrukes i det nye hovedkontoret på Ulven.
300 kvm ombrukt glass
Vegard Mathias Haukeland er prosjektleder for glass og system i Hande, selskapet som utfører demonteringen og remonteringen av det aktuelle glasset.
– Det er snakk om 300 kvm med glassvegger, som skal monteres i alle 5 etasjer på hovedkontoret. Totalt sett vil da 35% av innvendig glass være ombrukt. Det vil videre minske andelen nyinnkjøpt glass med samme prosent. I tillegg vil det ha en positiv ringvirkning gjennom at det minsker produksjonsutslipp, fraktutslipp og uttak av naturressurser. En grov beregning viser at glasset som er ombrukt tilsvarer omtrent 9 tonn i vekt, så det er en del glass som man unngår at produseres og fraktes over lange avstander, forteller Haukeland.
Han kan fortelle at ombruket gir ekstra kostnader og arbeid som følge av demontering, mellomlagring, fjerning av gammel dekorfolie og tilskjæring av glasset. Motivasjonen er Veidekkes holdninger til bærekraft.
Den store bærekraftseffekten
– Den store bærekraftseffekten får vi gjennom mindre oppfylling til deponi og reduksjon av ytterligere uttak av jomfruelig materiale. Gevinsten er bevaring av knappe ressurser og mindre avfall, forteller daglig leder i Veidekke Sirkulær, Erik Nilsen.
Veidekke Sirkulær er etablert som virkemiddel for måloppnåelse av sirkulære prosjekter, innovasjon og investeringer mot det grønne skifte. Selskapet jobber blant annet for å sette ombruk ut i praksis.
-Med nye EU-direktiv som omhandler uttak av materiale og energibesparing, ser vi på nye løsninger og forretningsmodeller. Vi er nødt til å forlenge livsløpet til materialene og produktene vi bruker. Ombruk er en av løsningene, forteller Nilsen.
Ombruk i praksis er ikke alltid rett frem. Det er systemer som skal fungere og regler å ta hensyn til, blant annet knyttet til byggekvalitet og dokumentasjon.
-Deler av glasset som skal ombrukes i det nye hovedkontoret mangler utfyllende dokumentasjon på lyddemping. Glasset vil derfor ikke være godkjent for bruk i for eksempel møterom etter gjeldende norsk regelverk, sier Vegard i Hande. Han legger til at han likevel ser for seg at glasset kan brukes i andre prosjekter, hvor det kan benyttes i rom uten slike krav.
-Veidekke som entreprenør klarer ikke hele omstillingen alene. Det betyr at man i hele verdikjeden må samarbeide for å få ting til. Det er nøkkelen til suksess, sier Erik Nilsen.
Les mer: