Endelig er det offisielt: – det nye hovedkontorets solcelleanlegg er tatt i bruk i begynnelsen av mai og produserer nå bærekraftig provstrøm, eller provisorisk midlertidig energi for drift av byggeplassen.

-Det er veldig gøy at vi nå kan ta i bruk solcelleanlegget som byggestrøm. Nå har vi noen fine måneder fremover med forhåpentligsvis mye sol, sier Knut Hardang, prosjekteringslederen som har holdt i innkjøps- og monterings prosessen av solcellene siden 2022.

Nærmere 50% fornybar energi

Med et forventet årlig energiforbruk på rundt 730.000 kWt når bygget er tatt i bruk, er det av stor verdi å ha solceller på hovedkontoret med en forventet årlig produksjon på rundt 350.000 kWt. Nærmere 50% av energien som hovedkontoret vil bruke, kommer dermed fra en fornybar energikilde. Det resterende behovet kjøpes, og i perioder med overproduksjon selges overskuddsenergien på strømnettet.

Også denne krana opereres nå på strøm produsert av solcellene.

En spesiallaget konstruksjon med skreddersydd design

Det er Sagstuens datterselskap, Apollotech, og deres avdeling Solcellepartneren som har levert solcelleløsningen til det nye hovedkontoret.

-Solcellene på fasaden er en spesiallagd konstruksjon for bygget, kalt «BIPV» (Bygningsintegrerte solceller). Hvor solcellene ligger mellom tynne lag av sikkerhetsglass, som i utgangspunktet er uknuselig og godt egnet til fasade, forteller John Andrè Gundersen i Apollotech, som har hatt ansvaret for gjennomføringen av prosjektet.

Den nytenkende løsningen åpner for å skreddersy designet på solcellene, med blant annet fargealternativer og folie. For hovedkontoret er det er valgt en sort folie som ikke bare gir bygget en stilren fasade, men som også tiltrekker sollys slik at cellene kan produsere mer energi.

Lett tilgjengelig overvåking

Produksjon og forbruk overvåkes enkelt og lett tilgjengelig via nett eller i egen app for mobil, hvor all data oppdateres i sanntid.

Her kan man også følge en oversikt over hva man har tjent eller spart via solcellene, basert på en snittpris på strøm. I dette tilfellet har man lagt inn en snittpris på 120 øre/kWt.

Skjermdump: nettstedet viser oversikt over produksjon og inntekt, både daglig og over tid.
Informasjonen hentes fra solcellenes invertere (som omdanner likestrøm til vekselstrøm).