Hei, bloggen!

Det har vært en hektisk periode etter sommeren. Blogging har dermed måttet vike for forhandlinger om nytt boligprosjekt og generelt høy aktivitet i alle prosjektene som pågår på Ulven.

Råbygget på nye HK står snart ferdig og plan 5 er nå under produksjon. Med mindre været snur helt om og serverer oss mange minusgrader, vil taket (dekke over 5. etg) støpes i løpet av oktober.

Det finnes flere måter å sette opp et råbygg på. Før man velger bæresystem kan det være lurt å tenke på hva bygget skal brukes til. Dessuten kan det være andre hensyn som også spiller inn, som eksempelvis klima og bærekraft.

På det nye hovedkontoret har man gått for et system med plasstøping og etterspente dekker. Etterspenning av betong går i korthet ut på å legge inn rør i betongen der det konstruktivt oppstår strekkrefter. Etter utstøping og når betongen har oppnådd tilsiktet styrke, spennes det opp stålkabler i de innstøpte rørene og konstruksjonsdelen vil da kunne ta store belastninger.

Fordelene med etterspenning er flere:

  • Det gir slankere og lettere dekker. Dette bidrar til å redusere klimagassutslippene og byggehøyden per etasje. Bra for et prosjekt som skal nå et mål om minst 50 % klimagassreduksjon!
  • Det gir større fugefrie spennvidder og muligheter for større utkraginger i bæresystemet. På hovedkontoret har vi fire meter utkraging utenfor søylene, slik at vi også får utnyttet denne plassen til arbeidsområder
  • Bygget kan omgjøres innvendig til nye bruksområder, noe som gir høy fleksibilitet. For dem som skal jobbe i det nye kontoret betyr det at arbeidsområdene deres enkelt kan endres for å tilpasses endret bruk. Fleksibiliteten gir dessuten lengre levetid for bygget
  • Bæreevnen på dekkene reduserer behovet for søyler, noe som er en fordel både for arbeidsområdene og parkeringene i kjelleren.