Tradisjon er viktig for oss i byggebransjen, særlig de tradisjonene som markerer godt samarbeid og kvalitet utført av dedikerte arbeidere. For hva skulle vi gjort uten dem?
-Hva er et kranselag?
Kranselaget er en gammel tradisjon blant håndverkere, og har vært gjennomført ved at arbeiderne heiste en krans opp på mønet (den øverste delen av taket) når taket på huset (eller i vårt tilfelle, hovedkontoret) var tett.
Byggherren skulle da påspandere en fest for arbeiderne innen en uke etter taket var fullført. Gjorde ikke byggherren som lovet, ble det heller heist opp et såkalt «mønsåskall», en filledukke, av arbeidere for å signalisere deres misnøye. Dukken kunne også henges opp dersom arbeiderne ikke var tilfreds med festen.
-Velfortjent feiring
Risikoen for å få filledukke på taket kunne vi selvsagt ikke ta. Sammen med byggherre, OBOS, stelte Veidekke denne uken i stand et kranselag til ære for arbeiderne. Med mat og kake, i tillegg til en liten presang til slutt, så det ut til at håndverkerne nøt en velfortjent feiring.
-Kvaliteten på arbeidet er fantastisk, og vi hadde ikke klart å gjennomføre noe av det vi har fått til uten alle de dyktige fagfolkene. Sa Martine Linnestad, prosjektleder i OBOS, i en flott tale hun hadde forberedt for anledningen.
Espen Stordal, prosjektleder i Veidekke, holdt også tale under feiringen. Han synes kranselaget er en fin tradisjon, og en fin anledning til å markere håndverkernes bidrag som er helt avgjørende for om et byggeprosjekt skal lykkes eller ikke.
Heldigvis henger det ingen filledukke fra taket på Standardveien 28.
Espen Stordal kan fortelle at han har hørt om historier fra tidligere hvor håndverkerne har hengt opp en filledukke, men ikke i Veidekke.
Martine Linnestad har heller aldri opplevd dette, men tror det antakelig har vært tilfeller med filledukke gjennom tidene i OBOS-prosjekter. I disse dager er de flinke til å arrangere kranselag på de fleste prosjekter, likevel vil de alltid finne en anledning til å gjøre noe ekstra hyggelig for sine ansatte.
Foto: Bård Gudim.