Byggingen av det nye hovedkontoret går fremover. Det er varmt i været og vi har startet med støp av dekke over kjeller. Betongen som benyttes er Lavkarbon Ekstrem (CEM III/B) med 100 % resirkulert tilslag. Oss bekjent det første råbygget i verden som helt og holdent baserer seg på denne kombinasjonen. Er man først i verden med noe så lønner det seg å vite hva man gjør. Derfor gjennomførte vi en prøvestøp for en stund tilbake for å måle herdetiden og teste ut effekten av ulike herdetiltak. Det gjør at vi nå kan støpe i trygg forvissning om at vi holder fremdriften i råbyggsproduksjonen. Erfaringer fra prøvestøpen er også at det lønner seg å støpe i sommerhalvåret og det er derfor ekstra positivt at sommeren er her for fullt. 

 

Tilslaget kommer fra knust betong ifra rivemasser i området, levert av Veidekke Sirkulær. Tilslaget er nå sertifisert, som betyr at det kan leveres iht. strenge krav til renhet på knuste materialer 

 

Vi benytter etterspente dekker. Metoden innebærer at man legger rør i betongen der det konstruktivt oppstår strekkrefter. Etter utstøping og når betongen har oppnådd tilsiktet styrke, spennes det opp stålkabler i de innstøpte rørene og konstruksjonsdelen vil da kunne ta store belastninger. Fordelene er flere:  

  • Vi får tynnere dekker som betyr mindre betong og dermed lavere CO2-avtrykk 
  • Vi får lengre spenn som innebærer færre søyler og dermed større fleksibilitet i bygget – dermed oppnår vi lang levetid ved at bæresystemet kan ombrukes uten å måtte rives eller demonteres  
  • Lengre spenn gir dessuten mulighet for relativt lange utkraginger som også gir større fleksibilitet og, ikke minst, en mulighet for utskiftning av fasader for å tilpasse seg nye trender. 

En ekstra kvalitet vi har fått ved å bruke «ekstrembetongen» er den lyse gråfargen og ordentlig fine overflater. Særlig søylene – som blir direkte eksponert i kontorlokalene – har ekstraordinær kvalitet. Såpass at vi allerede har innført «betongklemming» som begrep her på Ulven.