I Europa har allerede utviklingen rundt 3D-printede bygningselementer skutt fart. Men i Norge har det aldri vært printet en 3D-trapp så langt vi vet. Ikke før nå.

Derfor preges dagen av en ekstra dose stolthet for alle involverte i monteringen.

-Nå er du den første i Norge som har montert en 3D printa trapp! Sier en entusiastisk Eirik Kristensen til en av håndverkerne på byggeplassen på Ulven. Eirik er leder for digital forretningsutvikling i Veidekke, og har holdt i 3D-prosjektet siden start.

Eirik Kristensen er leder for digital forretningsutvikling i Veidekke.

Trappen ser tilsynelatende ut som en vanlig betong trapp. Med unntaket av det litt særegne, taulignende mønsteret. Eirik forklarer at dette kommer av produksjonsmetoden, hvor trappen visstnok er produsert stående, med en type lag-på-lag produksjon. Robotdysen har sprøytet betongen oppover og gitt trappen dette distinkte utseendet.

Veidekke er en del av et utviklingsprosjekt i samarbeid med blant andre MIL i Grimstad, – det er her denne trappen er printet. Printprosjektet inngår i en større satsning for utvikling og implementering av produksjonsteknologi. Veidekke deltar i prosjektet ved å sette printede elementer ut i aktuelle prosjekter vi jobber med.

Klima- og ressursbesparing

– En av de store effektene med 3D-printing får vi gjennom å kunne bruke mye mindre material på å likevel bygge det samme. Med nye produksjonsmetoder og nye materialmuligheter kan vi bygge mer miljøvennlig, sier Kristensen.

Trappen er nemlig produsert med hulrom i midten, med intensjon om å spare material.

-En massiv trapp av samme variant ville veid rundt 3,5 tonn, sammenlignet med 2,4 tonn som 3D-trappen vår veier. Det, kombinert med at trappen er konstruert uten armering (med et lite unntak for å sikre trygt løft), utgjør totalt sett en større materialbesparelse.

    Eirik legger til at også håndverkere i seg selv er en begrenset ressurs, men med teknologi som 3D-printing kan vi fordele arbeidskraften på en mye mer bærekraftig måte.

     – Da sikrer vi at vi får bygd det vi skal, både til lavere kost, rett kvalitet, mer miljøvennlig og med bærekraftig bruk av ressurser.

    Vil inspirere til innovasjon

    I Veidekke tror vi at små steg i riktig retning kan utgjøre en innovativ forskjell. I dag bygger 3D-prosjektet frittstående og enkle konstruksjoner som det ikke stilles så mange krav til. Eksempelvis trapper eller skulpturer. På den måten kan vi gradvis lære og utvikle metoder, men også bli synlig for andre som kanskje får lyst til å skape noe med 3D-printing.

    -Et viktig steg i utviklingen er å få produksjonsmetoden ut. At vi nå har fått mulighet til å sette en 3D-printet trapp her på det nye hovedkontoret vårt som alle kan se, gå i og oppleve tror jeg er viktig for å inspirere til videre innovasjon. Kanskje kan det fremme kreativitet rundt andre fremtidige 3D-printede prosjekter, avslutter Kristensen.

    Se videoen under av klargjøringen av trappa før montering. Følg oss gjerne på Instagram for oppdateringer om det nye hovedkontoret: